041108
Hovedret
4 pers.
Andebryst med rodfrugter i appelsinsky, braiseret julesalat og valnøddekartofler
Ingredienser:
2 stk. andebryst
8 skalotteløg
1 persillerod
1/2 knold selleri
1 fennikel
Sauce:
2 spsk. sukker
2 spsk. mørk balsamico
2 fed hvidløg
3 kviste rosmarin
1 dl kyllingefond
1 spsk. Maizena
60 g smør
salt, peber, sukker
Braiseret julesalat:
4 stk. julesalat hoveder
1 dl æblecider-eddike
1 fed hvidløg
1/2 dl sukker
1 spsk. timianblade
1 spsk. olivenolie
Valnøddekartofler:
1/2 dl valnøddeolie
3 spsk. hakket persille
50 g valnødder
600 g små kartofler
2 spsk. olivenolie
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 170°.
Rids skindet på andebrystet og gnid det med salt. Kom det på en kold pande og steg brystet ved svag varme, indtil det er gyldent og sprødt. Kom andebrystet i ovnen i 10-15 min. Lad det hvile i 15 min. før udskæring.
Sauce
Skræl løg, hvidløg og rodfrugter. Skær rodfrugterne i tern på ca. 1 cm x 1 cm og del skalotteløg i to. Hæld halvdelen af andefedtet fra panden og rist rodfrugter og hakket skalotteløg hurtigt ved høj varme.
Karamelliser sukkeret i en gryde og kog det op med balsamico og hvidvin. Riv skal af 1 appelsin (gem det til kartoflerne) og pres saften af resten. Tilsæt appelsinsaft sammen med hakket hvidløg og rosmarin og kog det hele ind til ca. 1/3. Tilsæt kyllingefond og kog saucen igennem et par min. Jævn den med Maizena rørt ud i lidt vand.
Kom rodfrugterne ned i saucen. Pisk smør i saucen lige før servering – saucen må herefter kun varmes kort op, og ikke koge, da den ellers vil skille.
Braiseret julesalat
Blancher julesalat i saltet vand 1-2 min. og kom den i isvand. Kog en lage af æblecider-eddike, hvidløg, sukker og timian. Tør julesalaten grundigt med køkkenrulle og rist den i olivenolie. Kom julesalaten i et ildfast fad, krydr med salt og peber og hæld lagen over. Kom julesalaten i ovnen i 20-25 min., indtil den er mør. Hæld overskydende lage fra.
Valnøddekartofler
Bland valnøddeolie, appelsinskal, persille og hakkede, ristede valnødder. Kog kartoflerne og rist dem let gyldne i olivenolie og tilsæt rørsukker det sidste minut. Vend kartoflerne rundt i valnøddeblandingen.
Server andebrystet skåret i skiver med de appelsinglaserede rodfrugter, den braiserede julesalat og valnøddekartoflerne.